مقاطع توخالی به علت خواص فوق العاده ای که دارند, از زمان های قدیم مورد شناخت بوده اند. برای مثال پل قوسی که در اسکاتلند ساخته شد (در سال 1890 با طول 521 متر) , این پل به علت این که آن زمان شیوه و روش دیگری برای تولید مقاطع HSS در دسترس نبود, با استفاده از ورق های رول مانند که به هم پرچ شده بودند ساخته شده است.
در زمان قدیم برای ساخت در و پنجره از چوب و مواد طبیعی استفاده میشد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی انواع فلزات جای خود را با چوب عوض کردند. زیرا چوب هم زود خراب میشد و هم قیمت بالایی داشت. همچنین برای استفاده از چوب باید منابع طبیعی زیادی نابود میشد. به همین دلیل بعد از جنگ جهانی دوم سعی کردند که انواع فلزات را در قالبهای مختلف برای ساخت در و پنجره و نرده و… طراحی کنند. همانطور که ذکر کردیم در دنیای امروز هزینه و دوام کار اهمیت بالایی دارد. به همین دلیل متخصصان صنایع ساختمانی و عمرانی دریافتند که میتوانند با تولید فلزاتی مکعب مستطیل شکل توخالی هم مواد اولیه کمتری به کار ببرند و ارزانتر شود و هم مقاومت و دوام بالایی در برابر عوامل طبیعی داشته باشد. همچنین این محصول نسبت به میلههای توپر وزن کمتری دارد و امنیت سازه را تقویت میکند.
به همین دلیل شروع به تولید محصولی به نام پروفیل کردند.
انواع پروفیل عبارتند از :
پروفیل های باز که شامل نبشی ، تیرآهن ، ناودانی، تسمه و میلگرد میشود.
پروفیل بسته که شامل قوطی به همراه لوله میباشد.
پروفیلهای ساختمانی بزرگ شامل موارد زیر میشوند:
– پروفیلهای I (تیغههای T دوتایی)
– پروفیلهای H (تیغههای فلنج گسترده)
– پروفیلهای U
– پروفیلهای T
– پروفیل L (فولاد زاویهدار)
– پروفیلهای مقطع مربعی یا دایرهای: کاربردهای ممکن برای پروفیلهای ساختمانی و ماشینآلات ساختمانی، بینهایت است و در مواردی نظیر
– تکنولوژی حفاری
– سیستمهای قفل درب
– شفتهای لبهدار
– ساخت داربست
– ساخت نمای سردر
– قفلها و اتصالات
– و ….
تولید پروفیل صنعتی بنا به دلایلی بیش از دیگر پروفیل های فولادی زمان و هزینه صرف می کند. داشتن ابعادی بزرگ و ضخامت بالا در چند مرحله تاثیرات به سزائی در فرآیند تولید پروفیل سنگین خواهد داشت. ابتدا در هنگام برش ورق به عرض مورد نیاز ، پهنای ورقی که می بایست برشکاری شود محاسبه می گردد. پس از آن نیاز به تنظیم و کالیبره کردن خط تولید بوده و این کار برای قالب های پرس سنگین زمان زیادی می طلبد. مدور کردن ورق به منظور مشخص شدن محل درز جوش مستلزم قالب های بسیار قوی می باشد که به آرامی استوانه ی مورد نیاز شکل داده شود. پس از آن می بایست بر اساس نیاز، پروفیل با ابعاد مشخص شکل بگیرد. در پایان عبور محصول نیمه نهایی از قالب های قوی برای ایجاد سایز مورد نیاز و شکل دهی به صورت چهارگوش انجام می گردد.
تولید لوله و پروفیل
لوله و پروفیل به دوصورت مستقیم وغیر مستقیم تولید میشود. درکارخانجات تولید قوطی بنابر امکانات دستگاه، یکی از این دو روش مورد استفاده قرارمیگیرد.
دستگاه های تولید لوله و پروفیل ازقسمتهای تغذیه نوار، گیوتین، قسمت جوش سر وته نوار، انباره، فرمینگ و همچنین جوش دو لبه پروفیل، براده برداری، سردکن، سایزینگ با تعداد 4 تا 6 دروازه و اره، شتاب دهنده و نهایتاً میز تخلیه تشکیل شده اند. لازم به ذکر است که قسمت فورمینگ دو بخش شکل دهنده اولیه و شکل دهنده نهایی را شامل میشود.
با توجه به اینکه دستگاه برای ساخت چه تولیداتی طراحی شده و یا با چه روشی ساخته میشود، قسمتهای فوق با کمی تغییراعمال میگردد. ولی آنچه شایان ذکراست، عمل اصلی این دستگاهها شکل دادن به ورق در حال عبور از بین دو قالب بالا و پایین در حال چرخش در دروازه های مختلف میشود. اول نوارها در حرکت به صورت لوله درآمده و دوسرآن جوش میخورد، و بعد از آن در مسیر به شکل قوطی درآمده و با طول 6 متر برش میخورد.